Hudba: krása trochu inak

Aký význam má hudba pre život? To je otázka, ktorú si zrejme väčšina z nás nekladie. Hudbu počúvame cestou do práce, do školy, vo svojom voľnom čase, jednoducho, zvykli sme si na to, že sa hudba stala prirodzenou súčasťou nášho života. Ale hudba to nie sú len tóny obľúbených melódií, hudba to je zážitok, ktorý sprostredkováva krásu inak.
Existuje veľa žánrov hudby, rovnako ako existuje veľa foriem krásy. Niekto ma rád jazz, iný rock, niekto obdivuje krásu historických pamiatok, iný krásu umeleckých diel. Ja osobne obdivujem nenápadnú krásu, krásu prírody, ktorá ma častokrát inšpiruje a v ktorej si vždy vravím, že snáď nejestvuje krajší zvuk, ako šum mora alebo štebot vtáčat ukrytých niekde v diaľke v lese. Musím sa priznať, že pre mňa sú tieto „obyčajné zvuky“ oveľa viac fascinujúcejšie ako mnohé symfónie vážnej hudby, a to som jej milovník, ba až fanatik☺. Prečo? Pretože je pre mňa nepochopiteľné ako niečo , čo je spontánne, človekom nekoordinované môže v sebe ukrývať toľkú vznešenosť . To sú tie chvíle, kedy v prírode nachádzam akustickú krásu, hudbu. To, že hudba má relaxačný a upokojujúci účinok vieme všetci, tiež vieme všetci, že má aj vysoký umelecký význam, ale iba málokto hovorí o tom, že hudba má aj vysoký duchovno-duševný zmysel, pretože cez hudbu komunikujeme a vyjadrujeme v nej a prostredníctvom nej naše prežívanie. Možno sa vám to stáva tiež, že si podľa aktuálnej nálady vyberáte aj repertoár vašej hudby. Mne sa napr. často stáva, že keď mi je skutočne „pod psa“ nepustím si niečo smutné, klasicky „depresívne“, ale veselé a tak sa v izbe ozýva Verdiho „La donna é mobile“. Fakt to funguje, skúste si to☺ Hudba je dokonalým prostriedkom zbližovania ľudí, ktorých nikdy nemusíme vidieť, no napriek tomu ich dokážeme pochopiť . V tom spočíva krása hudby, krásu, ktorú síce nevidíme, ale počujeme.

Ak aj vy patríte k milovník nielen vážnej hudby, príďte vo štvrtok (25.7) o 17:30 do OZ SAMARIA a nenechajte si ujsť unikátnu príležitosť spoznať človeka, ktorý hudbu nielen miluje, ale aj komponuje, Pavla Malovca. Ja tam bude tiež a vy?☺